Radio televizija Trstenik
Društvo

Obeleženo 25 godina od stradanja četvorice Trsteničana na Kosovu

Trsteničani Časlav Andjelković, Milorad Smilić, Saša Milanović i Nebojša Mirić borili su se u ratnom vihoru na Kosovu i Metohiji i svi su stradali 13.maja 1999.godine u NATO bombardovanju u rejonu sela Vitak u opštini Srbica. Nažalost, u jednom danu, tadašnja Vojska Jugoslavije i Trstenik izgubili su četvoricu mladića.

Svakog maja na grobnim mestima nastradalih porodice i prijatelji ostavljaju cveće i sećaju se. Na grob Časlava Anđelkovića i ovog 13.maja vence su položili članovi njegove, porodice, rođaci i prijatelji, a ispred lokalne samouprave Dejan Rakovac, zamenik predsednice Opštine Trstenik. Pomen stradalom junaku vršio paroh Ljubostinjski Danijel Stefanović. Ime Časlava Anđelkovića spominje se i kroz memorijalni turnir, koji se u rodnom selu nastradalog vojnika organizuje svakog proleća. Njemu i pripadniku policije Ljubomiru Ljubomiroviću iz Prnjavora posvećena je i spomen-česma.

Na groblju u  Milutovcu parastos Miloradu Smiliću su služila dva sveštenika jerej Milan Aleksić, nadležni paroh u Milutovcu  i otac Dejan Smilić, drugi paroh velikodrenosvski . Pored rodbine i prijatelja pomenu su prosutvovali predstavnici Saveza boraca, predstavnik garnizona u Kruševcu  koji je sledbenik sedme pešadijske brigade kojoj je Mirić pripadao, kao i  većnik, Zoran  Mirković.Pored groblja, u znak sećanja na spomen bistu u centru Milutovca položeno je cveće.A na Novom groblju u Trsteniku povodom 25 godina od stradanja Nebojše MIrića, članovi porodice i prijatelji, predstavnici Saveza boraca i zamenik predsednika skupštine opštine , Nenad Perović okupili su se da u miru evociraju uspomene na stradalog Nebojšu Mirića i polože cveče i vence na njegov grob.

I na grobu Saše Milanovića u Mijajlovcu  okupio se veliki broj najbližih, rodjaka, prijatelja i meštana, kao i predstavnci opštine i Saveza boraca, koji su posle parastosa , koji je služio paroh VLadimir Trišić obišli I spomen obeležje u centru sela, koje je podignuto u čast dvojice stradalih vojnika iz ovog sela.

Njatužniji maj u istoriji trsteničke opštine, 13 maj obeležen je po 25 put u znak sećanja  na pale mladiće koji će velno stajati na braniku otadžbine.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije