Ova objava deo je projekta pod nazivom “Opojni mirisi vina i ruža “, koji je dobio finansijsku podršku Opštine Trstenik na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2024. godini.
Ljudi koji se bave kalemarstvom, obično kažu da nema pauze u kalemarskoj proizvodnji. Tek što se završi jedna sezona i proda kalem na tržištu, počinje priprema za drugu sezonu. Kalemljenje obično počinje u martu, a pre toga se pripremi loza i pelcar. Još dok traje hladno vreme iz matičnjaka se seče loza za podlogu, izvlači se iz njiva i dovozi u snopovima koji su dugi i po nekoliko metara. Ta loza se seče na oko 50 cm dužine , broji u snopiće od sto komada i priprema za čišćenje i kalemljenje. Iz kalitetnih vinograda koji imaju čiste sorte, seku se izdanci za pelcar. Kad dodje sezona kalemljenja, angažuju se radnici “kalemari“, koji kalemljenjem, spajanjem podloge i pelcara , posebnom tehnikom , kaleme lozu. Ta loza se trapi u žuti pesak, i pod visokom temperaturom izvodi se u za to posebno pripremljenim prostorijama skoro mesec dana, dok se kalem ne ožili. Mnogi ovu tehniku više ne promenjuju već se kalem ožiljava u vodi. Kada se kajem ožili , odnosi se na proporište, njivu posebno pripremljenu da se kalem tokom letnje sezone uz primenu polivanja, tretiranja prepartima, proizvede u jednogodišnju biljku spremnu za sadnju .Tada se kalemovi vade iz zemlje, klasiraju u prvu i drugu klasu i iznose na tržište. Prodaja traje od novembra do marta, kao i sadnja.