Radio televizija Trstenik
Obrazovanje

Uvodi se novi koncept završnih ispita za srednje škole

Taj koncept, između ostalog, podrazumeva da svi učenici završnih razreda u srednjim školama  istovremeno polažu državnu maturu i da fakulteti priznaju maturu kao ispit na osnovu koga se učenici upisuju bez prijemnog ispita.

 Projekat čiji je cilj da pripremi obrazovni sistem u Srbiji za uvođenje novog koncepta završnih ispita u srednje obrazovanje počeo je ove godine.Cilj projekta je da pripremi sistem obrazovanja i vaspitanja i da pruži podršku resornom ministarstvu u procesu pripreme, pilotiranja i uvođenja (implementacije) završnih ispita u srednje obrazovanje i vaspitanje.

U radu na projektu biće uključeni nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori koji će zajedno pripremati ispitne testove – ispitna pitanja zasnovana na standardima postignuća učenika i standardima kvalifikacija.Komisije, koje će biti obrazovane za svaki nastavni predmet koji u opštem srednjem obrazovanju ima definisanu predmetnu opštu i specifičnu kompetenciju i standarde postignuća, imaju obavezu da pripreme priručnike za nastavnike i materijale za učenike. Isto se očekuje i od komisija koje će pripremati zadatke za stručne predmete.Tokom trajanja projekta škole i fakulteti će imati i niz obuka kako bi se kvalitetno pripremili za sprovođenje završnih ispita .

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije