Radio televizija Trstenik
Kultura Obrazovanje

Knjiga o Nemanjićima

Doktor pravnih nauka i diplomata , Duško Lopandić monografiju o srednjovekovnoj srpskoj dinastiji Nemanjići  objavio je u izdanju „Derete“, povodom obeležavanja  osamsto godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve. Lopandić, u ovoj knjizi pripoveda o srednjovekovnoj Srbiji iz nešto drugačijeg ugla.

„Knjiga je pripovest o usponu i kraju srednjovekovne Srbije, o rađanju i usponu kraljevine, o carstvu, o odbrani od osmanske najezde, sve do pada despotovine. Iscrpna istorija koja počinje od predaka Nemanjića, preko same svetorodne dinastije (Stefan Nemanja, Sveti Sava, Stefan Prvovenčani, Radoslav, Vladislav, Uroš I, Dragutin, Uroš II, Milutin, Stefan Uroš III Dečanski, car Dušan i Uroš) sve do njenih sledbenika i potomaka“, poručuje autor.

O knjizi i ovom periodu naše istorije, pored autora govorili su i  istoričari Ivan Nešić i Jelena Vukčević . Organizator promocije bio je Narodni univerzitet  Trstenik .

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije