Radio televizija Trstenik
Ekonomija

Prezentacija gradjanskog budžeta

Participativno planiranje budžeta je demokratska praksa učešća građana u procesima donošenja odluka o trošenju novca prikupljenog kroz poreze i druge javne prihode u cilju poboljšanja kvaliteta života u jednoj zajednici i u skladu sa konsenzusom o tome koje projekte i prioritete razvoja treba finansirati. Za predstavnike nevladinog sektora održana je prezentacija u opštini Trstenik.

U okviru prezentacije gradjanskog budžeta, nevladinim organizacijama i udruženjima pokazano kako gradjane uključiti u planiranje dela budžeta za narednu godinu.

Moto projekta koji je sproveden je “plati da ti se dobrim vrati“, a odnosi se na mesne zajednice čiji stanovnici su bili najažurniji u plaćanju poreza.

Učesnicima je prezentovano kako se budžet puni i na šta se troši i kako mesne zajendice i udruženja mogu putem projekta od važnosti za zajednicu da učestvuju u kreiranju budžeta.Udruženja su pozvana da predlože po jedan projekat . Izglasavanjem će se doći do projekta koji je po oceni gradjana najprihvatljiviji i koji će se finansirati iz budžeta, odnosno sredstvima poreskih obveznika.

.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije