Radio televizija Trstenik
Kultura

Održana tribina posvećena Svetosavlju

Ova godina je praznik za ceo srpski narod, povodom 800. godišnjice sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koja je pre osam vekova potpadala pod jurisdikciju Ohridske arhiepiskopije, sve do 1219. godine, kada je za prvog arhiepiskopa srpskog i primorskih zemalja rukopoložen Sveti Sava, od strane patrijarha Manojla Prvog u Nikeji. Tada je srpska crkva stekla autokefalnost, te su budući srpski arhiepiskopi birani u Srbiji. Tribinu posvećenu ovom značajnom istorijskom datumu organizovalo je Udruženje Stara škola iz Medveđe na čelu sa profesorom istorije Ivanom Nešićem.

Na ovoj tribini o liku i delu Svetog Save govorili su eminentni profesori i doktori Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve, Aleksandar Uzelac, viši naučni saradnik Istorijskog instituta SANU, docent doktor Boško Branković sa odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci i Dragoljub Marjanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Svetosavlje koje je nastajalo ličnošću i delom Svetog Save nastojalo je da srpskom narodu da jedan identite koji bi ga vodio kroz vekove i čuvao stabilnost i postojanost srpske države. SPC i Svvetosavlje bili su izraz očuvanja identiteta srpskog naroda i na prostoru tadašnje austrijske i mađarske države. U programu ove tribine učestvovali su i učenici OŠ „Lj.Bajić“ koji su izveli himnu Svetome Savi. 

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije