Radio televizija Trstenik
Društvo

Obeležena godišnjica smrti Vojislava Voje Tankosića

Pre 104 godine, u Trsteniku je prestalo da kuca srce majora Vojislava Tankosića (1880-1915), jednog od osnivača „Crne ruke“, junaka balkanskih ratova i Prvog svetskog rata .Iako rođen u Rukladi, nedaleko od Uba dovodi se u vezu sa našim gradom gde je posle teškog ranjavanja u borbi u Igrištu kod Velikog Popovića, 31. oktobra, prebačen vozom, i gde je podlegao teškim ranama 2. novembra 1915. godine.

U Trsteniku, Tankosić odavno ima svoju ulicu, a 2005. godine, tu mu je podignut i spomenik. Prigodnim programom uz ceremoniju polaganja venaca i cveća pokraj ovog spomen obeležja obeležena je godišnjica Tankosićeve smrti. O njegovom životu , delima i smrti ,ovom prilikom govorio je Milovan Vasić član veća zadužen za kulturu i profesor istorije Ivan Nešić.

U programu obeležavanja godišnjice učestvovali su i predstavnici Narodnog univerziteta , Udruženja boraca Trstenik kao i učenici gimnazije Vuk Karadžić i OŠ Ljubivoje Bajić . Za sve prisutne ovo je bio kraći cas istorije i podsećanje na jednu izetnu istorijsku ličnost.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije