Radio televizija Trstenik
Društvo

Održana tribina posvećena nasilju nad ženama

Naša sugrađanka i narodna poslanica u republičkom parlamentu Milena Turk , tokom održane tribine u prostorijama OO SNS u Trsteniku , sve prisutne podsetila je na važnost sprovodjenja kampanje „16 dana аktivizma “ , kao i  na činjenicu da o temama nasilja treba govoriti tokom čitave godine .

https://youtu.be/83L3xpjOAO0

Narodna poslanica Dragana Barišić istakla je da žene na svim pozicijama u društvu  upravo kroz ovakve kampanje i tribine treba osnaživati da progovore  i podignu svoj glas.

– Poseban akcenat ovom prilikom  stavljen je na jedan vid nasilja, to je porodično nasilje. Poražavajući podatak je da je u Srbiji, u prethodnih godinu dana ubijeno više od 28 žena zbog nasilja u porodici. Stručna organizacija civilnog društva, koje se bave pitanjima nasilja nad ženama imaju veliki značaj o sprovođenju preventivnih aktivnosti u lokalnoj zajednici sa ciljem sprečavanja nasilja, rekla je   Narodna Poslanica Dubravka Filipovski  i istakla važnost edukacije građana o pravima i načinima na koje da ih ostvare, kako da prepoznaju nasilje i odgovore na adekvatan način.

Filipovski je podsetila da je pre dva meseca stupio na snagu Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Najradikalniju izmenu krivičnog zakonika, koja se odnosi na novu vrstu krivične sankcije, doživotni zatvor, koja menja postojeću kaznu 40 godina zatvora i  počinje da se primenjue od nedelje, 1. decembra Filipovski je prokomentarisala.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije