Radio televizija Trstenik
Društvo

Projekat zapošljavanja Roma

Fondovi Evropske Unije otvoreni su za finansiranje i pomoć Romske nacionalne manjine. Apliciranjem za ta sredstva i realizacijom projekata, društveni status Roma bi se značajno poboljšao. Za to je potrebna pomoć i lokalne zajednice i Republike. Romski kulturni Centar u Trsteniku na putu je realizacije dva značajna projekta kojima bi bilo omogućeno  zapošljavanje do 1500 Roma na nivou  Republike Srbije. Tu je i primer koordinatora za Romska pitanja iz Kruševca koji su već od EU za zapošljavanje Roma dobili 500.000. evra.

U Klubu Romskog kulturnog centra u Trsteniku održan je radni sastanak predstavnika Romskih zajednica iz gradova u okruženju (Kraljeva, Kruševca, Vrnjačke Banje) a povodom realizacije dva projekta. Na sastanku je rečeno da se zapošljavanje Roma očekuje najpre u sektoru trgovine. Osnovne životne namirnice bi se plaćale sekundarnim sirovinama a nabavljale bi se u SOS prodavnicama. Ova dva projekta bi omogućila zaposlenje velikog broja ljudi pa bi, kako i načelno postoji volja, umesto korisnika socijalne pomoći Romi postali poreski obveznici i imali izvesniju i bolju  egzistenciju u budućnosti.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije