Radio televizija Trstenik
Društvo

Наредбе Штаба за ванредне ситуације Општине Трстеник

На основу члана 41. став 4. и члана 43. став 1. тачка 13. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Сл. гласник РС“ бр. 87/18) и члана 17. став 3. Уредбе о саставу и начину рада штабова за ванредне ситуације („Сл. гласник РС“ бр. 98/2010), у циљу повећања превентивних мера  од последица појаве пандемије и/или епидемије заразне болести од већег епидемиолошког значаја,Општински штаб за ванредне ситуације општине Трстеник, на телефонској седници одржаној дана 18.03.2020. године, доноси

Н А Р Е Д Б У

Члан 1.

Наређује се Општинској управи општине Трстеник да отвори кол центар са дежурством од 08:00 до 19:00 часова, чији је циљ информисања најстаријих суграђана о начину пружања помоћи у ванредном стању, на број телефона: 037/714-638 и моб. телефон 064/8613493.

Члан 2.

Обавештавајусе грађанида је у складу са Наредбом о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије („Сл.гласник РС“,број 34/20), а  у циљу сузбијања и спречавања ширења заразне болести COVID19 и заштите становништва, забрањено кретање на јавним местима,односно ван станова,просторија и објеката за становање у стамбеним зградама и изван домаћинства (окућница) и то:

1.Лицима са навршених 65 и више година живота-у градском подручју

2.Лицима са навршених 70 и више година живота-у сеоском подручју.

Забрана се не односи на физичка лица којима је неодложно потребна здравствена помоћ и највише два лица у пратњи тог лица.

Такође,забрањено је свим лицима излазак ван станова,просторија и објеката за становање у стамбеним зградама и изван домаћинстава (окућница) у времену од 20:00 до 05:00 часова.

Забрана се не односи на:

-здравствене раднике-са лиценцом

-припаднике Министраства унутрашњих послова,Министраства одбране,служби безбедности и Војске Србије,који су на задатку,

-лицима којима Министарство унутрашњих послова изда дозволу за кретање,и

– физичка лица којима је неодложно потребна здравствена помоћ и највише два лица у пратњи тог лица.

Члан 3.

Обавештавају се грађани старији од 65 година и хронични болесници да се уколико немају најближе сроднике који ће им доставити храну и лекове, обрате Црвеном крсту Трстеник на број телефона 037/714-220,сваког дана у периоду од 08:00-15:00 часова.

 Члан 4.

Наређује се Јавним предузећима и установама чији оснивач Општина Трстеник да у складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије организују процес рада и да примењују мере санитарног надзора и заштиту запослених;

1)Наређује се свим директорима јавних предузећа и установа да приступе едукацији свих запослених којима руководе, како би се ширење корона вируса свело на најмању могућу меру,

2)Наређује се свим директорима јавних предузећа и установа да одреде координатора који ће бити задужен за пуну примену и спровођење мера.

Члан 5.

Ограничава се радно време: угоститељских објеката (ресторана,  кафића, барова, и осталих угоститељских објеката), објеката игара на срећу (спортскекладионице и коцкарнице)од 08:00  до 19:00 часова,уз обавезно примењивање свих  Одлука и препорука Владе Републике Србије у циљу сузбијања и спречавања ширења заразне болести COVID19.

Ограничава се радно време трговинских радњи од 06:00 до 19:00 часова.

Члан 6.

Наређује се затварање свих спортских објеката (хала спортова, теретане, фитнес клубови…).

 Члан 7.

Наређује се Саветима Месних заједница да доставе податке и координирају са Центром за социјални рад Трстеник и Црвеним Крстом Трстеник у вези пружања помоћи старим, болесним и немоћним лицима (достава хране лекова и сл.), а достављање ће вршити Центар ѕа социјални рад Трстеник и Црвени Крст Трстеник.

Члан 8.

Наређује се Општинској управи општине Трстеник – Одсек за инспекцијске послове спроводи мере појачаног инспекцијског надзора.

 Члан 9.

Наређује се А.Д. „Југопревоз Крушевац“да редукује своје линије у смислу укидања школских аутобуса и да појача дезинфекцију на међу и месним аутобуским линијама.

Члан10.

Наређује се свим превозницима у јавном превозу и такси превозницима да у такси возилима организују појачано санитарно обезбеђење возача и примену техничких мера уласкаи изласка возача.

Члан 11.

Наређује се да сви путници из међународног саобраћаја који долазе са подручја интензивне трансмисије вируса САРС-ЦоВ-2, када уђу у нашу земљу и од стране граничног санитарног инспектора добију решење о стављању под здравствени надзор на територији Расинског округа, могу се јавити приправном епидемиологу на број 037/438-794, локали 20 и 16 до 14:00 часова, или на бројеве 064/8942-283 и 064/8942282 у периоду од 08:00 до 22:00 часова.

Члан 12.

Обавештавају се грађани да, уколико имају сазнања о лицима која су пристигла из иностранства, а не поштују мере Владе Републике Србије о самоизолацији, одмах обавесте кол центар Општинске управе општине Трстеник, на број телефона 037/714-638 или ПС Трстеник број 037/712-593.

Члан 13.

Наређује се свим управницима стамбених зграда да организују појачано одржавање заједничких просторија у објектима колективног становања (вишепородичне заједничке зграде) са посебним освртом на прописану и периодичну дезинфекцију рукохвата, улазних врата, интерфона и рукохвата и тастатура лифтова.

Члан 14.

Наређује се отказивање свих културних и спортских манифестација.

Члан 15.

Апелује се награђане да не праве залихе.

Члан 16.

Општински  штаб за ванредне ситуације Општине Трстеник се обавезује даће редовно извештавати о раду свих служби, установа и предузећа и благовремено обавештавати јавност.

          Ступањем на снагу ове Наредбе престаје да важи Наредба број: 06-16-1/2020-02 од 16.03.2020. године.

Ова наредба ступа на снагу ОДМАХи биће објављена у „Службеном листу Општине Трстеник“.

Број: 06-18-1/2020-02

                                                            КОМАНДАНТ ШТАБА

                                                           _____________________

                                                                Александар Ћирић, дипл. правник

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije