Radio televizija Trstenik
Društvo

Penzije na kućnu adresu ili uz ovlašćenje poverljive osobe

Gradjani stariji od 65 godina koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija to mogu da urade posebnim ovlašćenjem za osobu koja će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije. Novi model primenjivaće se od isplate drugog dela za februar i biće na snazi dok traje vanredno stanje. Oni koji ne žele da daju ovlašćenje moći će da se izjasne da im poštar, iako do sada nije, ubuduće donosi novac.

Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formu uz obavezne potpise, navođenje ličnih podataka penzionera i osobe koja se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugu osobu za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Banke su počele i samostalno da kontaktiraju ove korisnike putem kontakt centra ili sms porukom kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije. U instrukciji NBS stoji da korisnik može da se izjasni za jedno od dva moguća rešenja.

Kompletne troškove dostave ići će na teret državnog budžeta. Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija. Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu je predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije