Radio televizija Trstenik
Kultura

Knjiga o toponima

Naš  sugradjanin  Momčilo  R .Todosijevic nedavno je objavio svoju petnaestu po redu knjigu koja se kao i prethodne bavi istorijom trstenickog kraja. Ovoga puta reč je o  “Toponimima trstenickog kraja  “,knjizi čiji su izdavači sela Kulturno prosvetne zajednice Srbije u okviru biblioteke Hronike sela  i Narodna  biblioteka Jefimija iz našeg grada .

Todosijević je sakupio i po azbučnom redu sistematizovao toponomastiku pedeset šest naselja trsteničkog kraja .

Posebnu vrednost u knjizi imaju imena sela uz koje je Todosijević navodio geografske odlike ,prošlost,podatke o demografiji ,društvenim i obrazovnim institucijama ,pa imaju vrednost obimnih enciklopedijskih odrednica.Todosijević ističe i da kroz vreme toponimi nastaju i nestaju i da je ova knjiga svojevrstan jezički spomenik .

Svakako da u ovu knjigu nisu stali svi toponimi trsteničkog kraja , ali i u ovolikom broju dovoljni su da pokažu da  spadaju u najlepšu i najfukcionalniju vrstu imenovanja kod Srba kao primer i putokaz budućim generacijama i istraživačima .

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije