Radio televizija Trstenik
Kultura

Zablude u srpskoj istoriji

Na Omladinskom trgu u Trsteniku održan važan kulturni dogadjaj. Predstavljena je knjiga našeg uglednog istoričara Dejana Ristića „Zablude srpske istorije“. O knjizi je pored autora govorio  i istoričar Ivan Nešić. Organizator ovog dogadjaja je Narodni univerzitet Trstenik i Opština Trstenik.

Verovanja da je hrabri Miloš Obilić rasporio turskog sultana Murata i na Kosovu polju, da je najveći srpski osvajač, car Dušan, usmrtio svog oca, da je Draža Mihailović bio prvi ustanik u Evropi u Drugom svetskom  i da Josip Broz Tito nije posetio Jasenovac neka su od pitanja na koja, na naučnoj osnovi, odgovara autor.
Sličnih pitanja, nedoumica, nepoznanica ili verovanja ima na pregršt. Poznati istoričar Dejan Ristić, prvom i veoma popularnom knjigom Mitovi srpske istorije naučnim dokazima razvejao je neke od naših najznačajnijih mitova i vratio nas bistrim izvorištima nauke.

Ovom knjigom, sazdanom na naučnim saznanjima i otkrićima, u 20 poglavlja ide još dalje, dublje, strastvenije i ubedljivije da naše istorijske zablude i nepoznanice iznese pred nas.

U stvaranju mitomanskih priča, izmišljotina, falsifikovanja otišlo se često daleko, predaleko. Krivotvori se naša slavna istorija pa se time urušava i negira identitet nacije i ugrožava njen opstanak.

Ovi uzbudljivi i autentični istorijski eseji predstavljaju rezultat obaveze nauke i istraživača da se veličanstvena viševekovna istorija srpskog naroda rastereti i oslobodi teškog bremena mitomanije i istorijskih zabluda.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije