Radio televizija Trstenik
Kultura

Filimirov ikonoart

 Nova izlagačka sezona Nu  u Trsteniku otvorena je izložbom čiji je autor  Тrsteničanin poreklom i veliki  umetnik  Miroljub Filipović Filimir .    Zanimljiva i po svemu specifična izložba grafika  pod nazivom “Ikonart“i  postavljena je u prostoru trsteničkog muzeja , a organizatori su  zbog celokupne epidemiološke situacije  otvaranje izložbe priredili virtuelnim putem ..

Baveći se ovim ciklusom koji je različit od njegovih “Bojilišta” i “Podnebesja” po kojima je poznat već duži niz godina umetnik Miroljub Filipović   se skoro 30 godina bavio  i prikupljanjem informacija o simbolima i došao do zaključka da se isti simboli u različitim vremenskim periodima i na različitim teritorijama različito tumače. Kroz ovaj ciklus je, kaže Filimir, pokušao da progovori kako treba da radi angažovani umetnik, posmatrajući svet oko sebe da teži antifašizmu i kosmopolitizmu te da se bori protiv određenih nepravdi.

Miroljub Filipovic ističe i da njegova dela više podecaju na plakat , a  plakat ono što je ikona nekad bila. Plakat je ikona savremenog doba – navodi  umetnik.Za ovu vest ne postoje komentari.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije