Radio televizija Trstenik
Ekonomija

Povratak vinarstvu i vinogradarstvu

Velika Drenova je na daleko čuvena po nekada najvećoj proizvodnji loznog kalema u bivšoj Jugoslaviji ali i po vinogradarima i dobrim vinima. Vredni ljudi ovog trsteničkog kraja ponovo se okreću vinogradarstvu i tradiciji proizvodnje vina kao što je porodica Milanović koja se bavi proizvodnjom sortnih vina najboljeg kvaliteta.

Porodična manufaktura u kojoj se već 5 generacija bavi proizvodnjom vina ponovo je registrovana 2015. godine kao vinarija  a mladi i stručni naslednici su preuzeli vodjenje ovog ozbiljnog posla.U susret vinogradarskoj slavi Svetom Trifunu posetili smo vinariju porodice Milanović u Velikoj Drenovi kako bi saznali šta sada rade vinari i kako ide proizvodnja vina od poslednje berbe.

Sa zasadom vinograda od 3,5 hektara i proizvodnjom od 30 do 50.000. boca ova vinarija pripada grupi manjih vinarija a plasman je vezan uglavnom za domaće tržište. Vino se proizvodi u strogo kontrolisanim uslovima najsavremenijom tehnologijom a da bi odležalo pre flaširanja čuva se u bariku.

Nisu izostala priznanja i nagrade za kvalitet na najprestižnijim domaćim i inostranim smotrama vina. Poslednja je zlatna medalja za merlo , berba 2017. U Bergamu u Italiji.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije