Radio televizija Trstenik
Ekonomija Projekti

Kako prepoznati pravi med

U uslovima kada cena meda dostiže rekordne vrednosti , javlja se još jedno pitanje , da li je med koji kupujemo pravi. Iskusni pčelari znaju da prepoznaju pravi med, a testova za proveru meda ima nekoliko. Med se kristališe i falsifikatori meda još nisu uspeli da stvore takav veštački med, pa je ovo i najsigurnija provera. Inače za proveru meda , koriste se metoda sa okretanjem tegle, ako se pojavi pazdušna kugla koja se sa prevrtanjem tegle seli od poklopca prema dnu tegle , poznavaoci kažu da je to pravi med.

Još jedna tehnika tiče se rastvaranja meda. Med koji nije pravi odmah se rastvara u vodi, pravi med, dugo zadržava svoj viskozitet u vodi. Kada se med sipa iz tegle on zadržava neprekidnu nit, a to nije svojstveno veštački pravljenom medu. Veštački med osim što nije zdrav, zbog prisustva šećera i drugih primesa može da bude i opasan po zdravlje, zato treba voditi računa gde se med kupuje, pa ukoliko niste u mogućnosti da med kupite od pravih proizvodjača, onda ga treba kupovati u trgovinskim lancima gde postoji biohemijska provera ovakvih proizvoda.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije