Radio televizija Trstenik
Društvo

Otkriven spomenik Germanu

U Velikoj Drenovi svečano  je otkriven , nedavno postavljen spomenik posvećen patrijarhu Germanu , koji je detinjstvo proveo u ovom selu i kao kasniji poglavar srpske pravoslavne crkve dao poseban doprinos u očuvanju vere . Ovom značajnom dogadjaju prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave , crkvene opštine kao i gospodin Nebojša Selaković.

Gotovo dve godine od pokretanja inicijative o podizanju obeležja 43. poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu  Germanu, spomenik je dovršen i postavljen u  porti Crkve Hristovog Vaznesenja u Velikoj Drenovi. Tako se nekadašnji patrijarh ponovo vratio svom zavičaju u kome je proveo deo detinjstva , a  svečano otkrivanje spomenika održano je u prisustvu brojnih meštana , predstavnika  crkvene opštine , opštine Trstenik i gospodina Nikole Selaković , koji  je ovom prilikom govorio o životu  patrijarha Germana i  svemu onome što je činio za srpski narod u jednom veoma nesigurnom istorijskom trenutku .

Patrijarh je svojim delom, kako kaže predsednica opštine Trstenik Milena Turk , obavezao „zavičajce“ da mu se na ovaj način oduže.

 Gerasim Atanasković naglašava da je  svečanim otkrivanjem spomenika zaokružen višegodišnji napor  svih onih koji su bili inicijatori izgradnje spomenika i koji su dali svoj doprinos ovoj priči.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije