Radio televizija Trstenik
Društvo

Obeležen 8 .April Svetski dan Roma

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 04. do 08. aprila 1971. godine.

Na prvom internacionalnom okupljanju predstavnika romske zajednice iz četrnaest zemalja sveta, koje su inicirali jugoslovenski Romi, doneto je nekoliko važnih odluka.

Na svečanosti koja je održana u Likovnom salonu Doma kulture predstavljen je život Roma kako u svetu, tako i kod nas i manifestaciju su upriličili članovi Društva „Tradicija“ iz Trstenika. Obeležavanje Svetskog dana Roma u Trsteniku organizovala su sva romska udruženja u našoj opštini UDOR, zatim „dr Sava Stanojević“, „Kham“, LUR“, Romski kulturni centar i Savez romskih udruženja.

Obeležavanje 8. aprila kao međunarodnog dana Roma ima za cilj da ukaže na činjenicu da se Romi i Romkinje širom sveta nalaze u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na većinsko stanovništvo u gotovo svim oblastima društvenog života, kao i da su izloženi diskriminaciji i duboko ukorenjenoj socijalnoj isključenosti.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije