Radio televizija Trstenik
Projekti

Spomen česma u Velikoj Drenovi

Ova objava na Portalu deo je projekta “Izvori“ , koji je na Konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja dobio podršku i sufinansiran je iz budžeta opštine Trstenik.

Sela Velika Drenova, Selište i Stragari podigla su 1968.godine spomen česmu u centru Velike Drenove. Sem podataka da je iz ta tri sela u ratove 1912.-1918.godine otišlo 670, a poginulo ili umrlo 397 njih, na njoj su uklesane reči našeg poznatog književnika, a rođenog Drenovca Dobrice Ćosića: “Za opstanak i slobodu iz sela odoše u istoriju. Pobediše u tri rata, a njih poraziše u jednom miru i ostadoše nepobeđeni”. Ovde treba napomenuti i to da je vidno veći broj poginulih iz ovih sela nego iz ostalih i da je tome doprinela činjenica da su stanovnici ovih naselja pretežno bili regrutovani u Timočku diviziju koja je izvršila neuspešni prelazak u Srem kod Čevrntije, gde se u samo jednom danu udavilo u Savi ili poginulo preko 80 meštana ovih naseljenih mesta.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije