Radio televizija Trstenik
Projekti

Bresnopoljska česma

Ova objava na Portalu deo je projekta “Izvori“ , koji je na Konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja dobio podršku i sufinansiran je iz budžeta opštine Trstenik.

Česma u Bresnom polju je daleko od glavnog puta, pa mnogi putnici namernici ne znaju za ovu česmu. Nalazi se u blizini ove škole . Datira iz 1936 godine i jedna je od starijih česmi na ovom području , koja je u upotrebi. Od davnina je ovde voda izvirala, ali je na ideju da se na tom mestu sagradi česma potekla od Radoslava Džatića, koji se obradio tadašnjem ministarstvu gradjevine, da se izgradi česma u blizini škole, koja bi služila deci. Zasluge pripisuju i Milanu Stojadinoviću , koji je tada bio u srpskoj vladi.Česma je služila i deci i stanovništvu, a dok nisu kupljene mašine za veš, ovde se prao i veš. Osamdesetih godina prošlog veka, česma je dozidana, napravljena su dva krila, na kojima su ispisana imena boraca , na inicijativu tadašnjeg Saveza boraca, napisana su imena pogunulih u Prvom i Drugom svetskom ratu iz ovog mesta.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije