Radio televizija Trstenik
Kultura

Sinoć otvoreni “Jefimijini dani“

Kulturno-duhovna manifestacija „Jefimijini dani“ tradicionalno održava se u slavu prve srpske pesnikinje – monahinje Jefimije. Organizatori su i ove godine pripremili bogat i raznovrstan program za sva tri dana koliko manifestacija traje, a svečano otvaranje održano je ispred zgrade Opštine Trstenik.

OtvarajućI ovogodišnju 35.-tu po redu manifestaciju predsednica opštine Trstenik Milena Turk, rekla je za da su „Jefimijini dani“ veoma značajna manifestacija za Trstenik i da se onaIzdvaja se od drugih, jer je u njenom fokusu žena, njihovo stvaralaštvo, diplomatija i snaga.

Zaveštanje monahinje Jefimije se prenosi sa generacije na generaciju i mladi treba da nastave da baštine i neguju tu kulturu sećanja“, ističe Danilo Vuković, direktor Narodnog univerziteta I predesdnik organizacionog odbora „Jefimijinih Dana“.

O monahinji Jefimiji i njenom životu besedom “Od roda sveta I slavna” govorio je književnik Ivan Negrišorac.

Muzički sastav “Biber” svojim tradicionalnim motivima i ambijentalnom muzikom ove večeri, dotakla je dušu svih prisutnih.

Program otvaranja „Jefimijinih dana“ ukrasio je venac naših savremenih pesnikinja Milice Bakrač, Gordane Boranijašević i Vesne Paunović Đukić, a svoj doprinos u programu manifestacije dali su i učenici i profesori Muzičke škole „Kornelije Stanković“. Drugog dana manifestcije u Likovnom salonu Doma kulture biće otvorena izložba Marijane Rakićević, pod nazivom “Dve strane istog” a na omladinskom trgu biće predstavljen sedmi godišnjak “Ljubostinjska prinošenja”, uz dodelu nagrade “Ljubostinjski krin”.

Organizator Jefimijinih dana su Narodni univerzitet u saradnji sa Narodnom bibliotekom ,,Jefimija,, i drugim ustanovama, a pod pokroviteljstvom Opštine Trstenik.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije