Radio televizija Trstenik
Ekonomija

Borovnice iz Planinice stigle za berbu

Carstvo borovnica holandske sorte Djuk – zvanično najkvalitetnije na svetu – zatičemo u  selu Planinica  u 3.200 saksija! Tošići su najpre raskrčili zemljište i potom se posvetili ugradnji i ograđivanju kompletne linije koja je povezana sa računarima i arterskim bunarom, te postavljanju stubova i mreže, a sve saksije su posadili pre dve godine . Po savetu stručnjaka orezali su biljke posle prvog roda, da bi ojačale, ali prve borovnice za tržište  beru ovih dana.

– Najpre smo, pre tri godine, na jednom hektaru, komercijalizovali proizvodnju jabuka greni smit, ali su naši sinovi došli na ideju da uzgajamo i borovnice na način na koji to ne radi niko u okolini. Testirali smo zemljište i poslušali agronome koji su preporučili saksijsku proizvodnju.

Sadnice su u Planinicu dopremljene iz Holandije, u malim saksijama, pa su presađene u specijalni supstrat i gusto raspoređene na 80 ari. Svaka je u specijalizovanoj saksiji od po 50 litara, razmak između redova iznosi tri metra, a po dužini 80 centimetara. U maksimalnom rodu, za tri do četiri godine, očekuje se prinos veći od pet kilograma po saksiji, što bi Tošićima trebalo da donese najmanje 16 tona borovnica.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije