Radio televizija Trstenik
Zabava

Srbija i igre na sreću – konačno su dostupne tačne brojke

Pregled brojki iz Srbije – reč stručnjaka o broju zavisnika od ovog oblika zabave

Domaći medijir edovnoi stiču brojnes tudije, analize, i članke, sa ili bez navodnika, u kojima se tvrdi da je broj zavisnika od igara na sreću u Srbiji u stanju gotovo geometrijske progresije. Tvrdnje idu dotle da je ova brojka dostigla vrednost od nekoliko stotina hiljada sugrađana koji su zavisnici od igara na sreću.

Ipak, kada govorimo jezikom činjenica, podsećamo da, čak i kada bi one i bile uzete za ozbiljno, takve tvrdnje ne bi bile moguće, jer bi to značilo da je u Srbiji više zavisnika nego samih igrača uopšte.

Tačna brojka zavisnika odigara na sreću u Srbijitek je neštoveća od 1.000. Sa ukupno 1.030 ljudi koji su prijavljeni na programe stručnog medicinskog vođenja i terapije protiv zavisnosti od igara na sreću.

Naravno, reč je o brojki potrvđenoj od strane relevantnih medicinskih stručnjaka.

Dodatno, kada se podaci stave u evropskui EU perspektivu, Srbija je značajnoispodevropskogprosekapoovimstatističkimparametrima.

Naravno, sve i da je broj zavisnika od igara na sreću 1, to je nešto što se mora ozbiljno shvatiti na čemu se mora proaktivno raditi u narednom periodu.

Ipak, moramo podvući da je reč o cifrii preko 300 puta manjoj od često javnosti predstavljane, netačne brojke.

Podacimedicinskihstručnjaka

Tačne brojke koje smo naveli nisu ničijaspekulacija, već zvanična brojka nadležnih zdravstvenih ustanova, u kojima se godišnje sa problemima zavisnosti od igara na sreću u našojz emlji javi između 150 do 200 osoba.

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ilit renutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

Zašto je onda, uprkos svim ovim činjenicama, javnost neprekidno zasuta netačnim podacima? Pogrešnaslikanajčešćedolaziodnekompetentnihljudi, vođenihraznovrsnimmotivima – od senzacionalizma, skrivene prodaje različitih „ekspertsko – konsultantskih usluga“ pa do čiste političke zloupotrebe.

Online klađenjeimaloletnici

Imajući u vidu činjenicu da zakonom propisanii uspostavljeni sistem registracije i verifikacijeigrača na onlajn igrama na sreću i teoretski i praktično onemogućavaju maloletnicima da se uključe u ovaj vid igarana sreću, možemo sa sigurnošću potvrditi da su zakonska regulativa i odgovornost legalnih priređivača na vrlovisokom nivou.

Petnaest godina najviših standarda prevencije i zaštite maloletnika

Udruženjepriređivačaigaranasreću (UPIS) injegovečlanicevećviše od 15 godinaaktivnoradenaprevencijizavisnostiizaštitimaloletnika. UPIS-ovprojekatprevencije „Moguće je prekinuti“ ne samo da je primer najboljeprakse u ovojoblasti, već je postaoizakonskaobavezazasvepriređivače, što je doprinelopodizanjusvesti o rizicimaodbolestizavisnostiodigaranasreću.

Dodajmo tome ivišedecenijskupraksukompanijačlanica o nultojtolerancijizaikakavkontaktiulazmaloltenihlica u objekte u kojima se priređujuigrenasreću, kaoiinformativno – edukativnimaterijalikoji se u istimnalaze.

Projekat „I jedan je mnogo“

UPIS iSpecijalnabolnicazabolestizavisnosti u narednomperiodupokrećuunapređeniprojekatprevencije pod nazivom „I jedan je mnogo“.

Planiraju se predavanja u školamaširomSrbijeiemitovanjespotovausmerenihnaodvraćanjemladihodigaranasrećuiusmeravanjekasportskimaktivnostima, krozserijupredavanjaiinformativnih video klipovaprilagođenihdeciimladima. Imajući u vidupozitivnerezultatedugogodišnjesaradnjesaSpecijalnombolnicom, noviprojekatbićejošuspešniji u suzbijanjubolestizavisnosti u njenomsamomnastajanju.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije