Radio televizija Trstenik
Ekonomija

Trstenički poljoprivrednici na 91.Novosadskom sajmu

U organizaciji opštinske kancelarije za privredu, poljoprivredu i održiiv razvoj, veća grupa od 63 poljoprivrednika, posetila je novosadski sajam na kome se održava 91 medjunarodni poljoprivredni sajam , uz podršku Vlade Srbije i Evropske unije. Sajam se održava na velikom prostoru od  i prema oceni posetilaca  može da se meri sa medjunarodnim sajmovima u svetu. Opština Trtsenik je za svoje poljoprivrednike snosila 50 posto od troškova putovanja i ulaznice.

Izložba domaćih životinja je privukla veliku pažnju , posebno dece koja su došla da vide male životinje, jaganjce, ovce, jariće koji su bili izloženi na otovrenom prostoru a impresivni gorostasi u halama sajma od krava, konjam, do rasnih   rasnih bikova, vrveli su od posetilaca . Razgovarali smo sa vlasnicima čije je grlo, Bik Robi težak tinu i 600 kilograma u konkurenciji za prvu nagradu.

Organizovana su i brojna predavanja za poljoprivrednike, kao i prateće izložbe, i  bio bašta sa velikim brojem  lekovitih  biljaka i povrtarskih biljaka  i rasada. Takodje mala ali privlačna izložba na temu zdrave hrane, gde je bila prodajna  izložba zdravih domaćih proizvoda koji su mogli da se degustiraju i kupe, po ceni nešto višoj od konvencionalnih provizvoda ali zato sigurno ukusniji, proizvedeni na stari, tradicionalan  način i  svakako mnogo zdraviji.

Ono zbog čega je najveći broj posetilaca došao na ovaj sajam su velike poljoprivredne mašine, traktori različitih proizvodjača, sejalice, tanjirače podrivači, mašine za prskanje i druga oprema neophodna za poljoprivrednu  proizvodnju, inostranih i domaćih proizvodjača. Raduje činjenica da je većina izloženih mašina već drugog dana sajma bila prodata, što zbog sajamskog popusta od 5 posto na akcijsku cenu, što zbog bankarskih kredita, više poslovnih  banaka koje su imale svoje štandove na ovom sajmu .

Tu su bili i proizvodi domaće radinosti i ono što posle obilaska sajma najviše prija a to je hrana koja mami izgledom i mirisima.

Za dobar provod pobrinuli su se i tamburaši.

U duhu Vojvodine i teme sajma  bile su i maskote ovogodišnejg sajma poljoprivrede.

Svaka ulaznica je kupon za nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada traktor.

A posle obilaska pitali smo naše poljoprivrednike šta im se najviše dopalo na ovom sajmu i kakve utiske nose.

Poljopririvrednici iz trsteničke opštine vratili su se puni utisaka sa ovog sajma koji iz iskustva sa svetskih sajmova poljoprivrede nosimo sa puno kredibiliteta možemo da kažemo da stoji rame uz rame sa svetskim sajmovima, po izložbenom prostoru, po broju izlagača i po izložbenim eksponatima. Ostaje činjenica da je izložena mehanizacija namenjena prvenstveno većim proizvodjačima , sa krupnim zemljišnim posedima što je svakako budućnost o kojoj mora da  razmišlja svaki proizvodjač koji ozbiljno želi da se bavi poljoprivredom.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije