Radio televizija Trstenik
Projekti

Milun Malićanin trgovac, bankar i narodni poslanik

Ova objava deo je projekta pod nazivom “Graditelji, humanitarci, vizionari “, koji je dobio finansijsku podršku Opštine Trstenik na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2024. godini.

Milun Malićanin rođen je 18. januara 1857. godine. Preselio se u Trstenik gde je postao uspešan trgovac i bankar. Svojim radom i zalaganjem postao je važna figura u lokalnoj zajednici.

Milun je bio osnivač i prvi predsednik Narodne radikalne stranke u Trsteniku, osnovane 31. maja 1893. godine. Kao kandidat Radikalne stranke, 18. maja 1908. godine, izabran je za poslanika Narodne skupštine Kraljevine Srbije za trstenički srez.

Godine 1912. Milun je bio jedan od osnivača Privredne banke u Trsteniku. Pre toga, 1890. godine, postao je predsednik Kontrolnog odbora Trsteničkog udruženja za pomoć i štednju. Takođe, kao predsednik Građevinskog odbora, učestvovao je u izboru planova i rukovođenju građevinskim radovima na hramu Svete Trojice u Trsteniku (1898-1900).

Milun se venčao 1884. godine Katarinom, ćerkom trgovca Koste Rakičevića iz Trstenika. Zajedno su imali sinove Milana, Miloša i Nenada, kao i kćeri Poleksiju (udatu za advokata Vuleta Vukadinovića), Nataliju (udatu za Slobodana Sterđevića iz Peći), Emiliju (udatu za trgovca Šukića) i Darinku (udatu za trgovca Konstantina Simića iz Trstenika).

Milunovi sinovi takođe su postigli značajne uspehe u politici i poslovanju. Stariji sin, Milan, bio je predsednik opštine Trstenik od 1919. do 1920. i od 1924. do 1935. godine, te je bio biran za član časnog veća Niške banovine 1929. godine. Mlađi sin, Miloš, bio je predsednik opštine Trstenik od 1936. do 1941. i narodni poslanik 1938. godine.

Milun Malićanin preminuo je 10. novembra 1926. godine u Trsteniku.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije