Radio televizija Trstenik
Projekti

Milun Živanović

Ova objava deo je projekta pod nazivom “Graditelji, humanisti i vizionari “, koji je dobio finansijsku podršku Opštine Trstenik na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2024. godini.

Milun Živanović rođen je 1905. godine u Trsteniku, od oca Milana, opančara i trgovca iz Rače, i majke Hristine, ćerke uglednog trgovca Milosava Mirića iz Trstenika.

Nakon završetka osnovne škole u rodnom mestu, završio je Učiteljsku školu u Jagodini 1925. godine, a dve godine kasnije položio je ispit za čin rezervnog pešadijskog potporučnika u Školi za rezervne pešadijske i artiljerijske oficire.

Karijeru je započeo kao učitelj u Južnoj Srbiji, blizu manastira Sveti Jovan Bigorski .

Bio je član komitske čete na makedonsko-albanskoj granici, gde je štitio srpsko stanovništvo od neprijatelja. Potom je premešten u Trstenik, gde je radio kao učitelj u Grabovcu (1930), i iste godine je izabran  za jednog od trojice načelnika Sokolskog društva u Trsteniku. Kratko vreme je radio u Brzom Brodu, da bi se 1932. godine ponovo vratio u Grabovac. Tokom 1937. godine bio je učitelj u Maloj Drenovi i Trsteniku, gde je postao upravitelj osnovne škole.

Oženio se Milicom Braljinac iz Kruševca 1928. godine. Milica je bila nastavnica Ženske zanatske škole u Trsteniku. Par je imao dvoje dece: sina Miroljuba i ćerku Veru . Porodica se 1938. godine preselila u Kruševac, gde je Milun nastavio da radi kao učitelj do početka Drugog svetskog rata.

Pred Drugi svetski rat, Milun je mobilisan kao rezervni artiljerijski potpukovnik i postavljen za komandira straže. Nemački vojnici  su ga zarobili i odveli u logore Baden-Baden, Ofenbah, Nirnberg i Osnabrik.

 Po povratku u Kruševac 1945. godine, postavljen je za vaspitača u Internatu u Kruševcu, a kasnije i za upravnika.

Milun Živanović preminuo je 7. avgusta 1976. godine u Kruševcu.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije