Radio televizija Trstenik
Zdravlje

Grip stigao u Rasinski okrug

I dok je u zemljama u okruzenju epidemija gripa u punom jeku, u Srbiji se ovih dana beleze prvi slucajevi. Prosle srede u Institutu Batut laboratorijski su potvrdjena dva slucaja, a takodje i u  Nisu. Grip se pojavio i u Rasinskom okrugu, saznajemo u trstenickom Domu zdravlja.

dr Natasa Vukomanovic kaze da je trstenicki Dom zdravlja dobio saopstenje iz Zavoda za javno zdravlje Krusevac u kome se kaze da je evidentiran jedan slucaj obolevanja od gripa i to kod bebe starosti do godinu dana. Ona navodi da je potrebno preduzeti sve preventivne mere vezane za vitaminsku ishranu i izbegavanje vecih skupova, kao i vec obolelih osoba. Vakcinisane osobe nemaju potrebe da brinu,imajuci u vidu da su vec zasticene.

A ako dođete u kontakt sa virusom gripa, ili bilo kojim drugim „zimskim“ visrusom koji je „krivac“ za respiratorne infekcije tako česte ovih dana, ipak još možete da se „izvučete“ jer to ne znači da ćete se sto posto razboleti.

To zavisi od toga kada je druga osoba inficirana, i kolika je koncentracija virusa u tim sitnim kapljicama koje se razlete kad ona kine ili se zakašlje.

Većina ljudi „zarazna“ je tokom prva dva ili tri dana virusne respiratorne infekcije, a u najvećem broju slučajeva ta opasnost prestaje posle 7 dana.

A kad je grip u pitanju osoba je „zarazna“ najmanje jedan dan pre pojave prvih simptoma, i pet do sedam dana od pojave simptoma, što znači da je grip opasniji između osatlog i zato što ste opasni po okolinu i pre nego što shvatite da ste bolesni.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije