Radio televizija Trstenik
Ekonomija

XI Državni pčelarski sajam

Najbolji pčelari Srbije i regiona i ove godine su se okupili na XI Državnom pčelarskom sajmu koji je proteklog vikenda (9 i 10. 02. 2019.) održan u hali 2 beogradskog Sajma u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

„Vri kao u košnici“… prvi je utisak kada dođete na sajam koji je i ove godine opravdao očekivanja. Sajam je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Bogdan Igić.

Naš med ima perspektivu i njegov kvalitet je prepoznat i u inostranstvu. Potrebno je dodatno raditi na dizajnu i promociji našeg meda kako bi sve podigli na još viši nivo. Ministarstvo poljoprivrede je vaša kuća. Dođite, pomoći ćemo sve što je u našoj moći. Zato i postojimo… rekao je između ostalog Igić.

Pčelarstvo je najorganizovanija grana poljoprivrede. Dvesta trideset opštinskih organizacija i 9000 članova Saveza pčelarske organizacije Srbije predstavljaju pravu snagu. Vreme je da se ova snaga ovaploti u konkretnim aktivnostima na plasmanu meda. Očekujemo najskorije završetak radova na pogonu za otkup, preradu i distribuciju meda u Rači što će mnogo značiti srpskom pčelarstvu, ističe predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije  dr Rodoljub Živadinović.

Članovi društva pčelara „Sreten Adžić“ iz Trstenika i „Pomoravlje“ iz Medveđe posetili su i učestvovali na ovom sajmu. Oko 60 pčelara iz trsteničke opštine imalo je priliku da se upozna sa novitetima i planovima kada je reč o ovoj delatnosti kao i da po nižim, sajamskim cenama, kupi najnoviju opremu, a razmenjivala su se i dragocena iskustva sa ostalim pčelarima iz cele Srbije i regiona. Sajam je imao i edukativni karakter jer su se mogla čuti korisna predavanja renomiranih stručnjaka i naučnih radnika iz ove oblasti, navodi predsednik Društva pčelara „Sreten Adžić“ – Zoran Mihajlović. Pčelarstvo je sve atraktivnije i unosnije a i sve više mladih pokazuje interesovanje za bavljenje ovim lepim i delikatnim pozivom. Kako je i najavljeno na ovom XI sajmu, za pčelarstvo dolaze bolji dani… Posetu XI Državnom pčelarskom sajmu pomogla je opština Trstenik.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije