Radio televizija Trstenik
Društvo

Počelo kalemljenje voćaka

Kalemljenjem oplemenjujemo divlje voćke i dobijamo pitome. U pitanju je vegatativno razmnožavanje, prilikom koga se karakteristike kalema prenose na podlogu, a to je uglavnom divlja voćka. Uspeh kalemljenja zavisi od više faktora, od iskustva kalemara, kompatibilnosti kalem grančice i podloge, do izbora načina i vremena kalemljenja. Stare domaće sorte voća, koje nisu atraktivne za industriju, zavise od kalemljenja. Nekada je to bio cenjen zanat, a danas je malo stručnjaka, iako mnogi pokušavaju samostalno da kaleme voće. U Stragarima se ovaj zanat zadrzao I danas, a ljudi koje smo zatekli u ovom poslu su visegodisnji strucnjaci za ovaj posao.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije