Radio televizija Trstenik
Ekonomija

RPK PKS radionica – Oblast priznavanja sorti u Srbiji i registar održavaoca sorti voća i vinove loze

Privredna komora Srbje – Regionalna privredna komora Rasinskog okruga u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Institutom iz Italije, organizovala je radionicu – Oblast priznavanja sorti u Srbiji i registar održavaoca sorti voća i vinove loze.

Radionica je orgnizovana u okviru Tvining projekta Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije. Prezentovan je proces registracije domaćih novostvorenih i stranih sorti voća i vinove loze, održavanje starih autohtonih srpskih sorti, inovacije u voćarstvu i vinogradarstvu, proizvodnja kvalitetnog biljnog materijala voća i vinove loze.

Proces registracije je od 2005. pojednostavljen i napravljen je sistem da se strane sorte registruju u roku od mesec dana što omugućava proizvodjačima da vrlo brzo dođu do sadnog materijala novih sorti koje se traže na domaćem i stranom tržištu, naveo je predstavnik Odseka za priznavanje sorti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Tabaković.

Stvaranje novih sorti otpornih na bolesti što smanjuje upotrebu pesticida i herbicida inovacije o kojima je govorio Gabrijel Di Gaspero iz Instituta za primenjenu genetiku Republike Italije

Probleme sa kojima se voćari i vonogradari sreću predstavio je predsednik Rasadničara Srbije Milorad Pantić iz Milutovca. Proces registracije domaćih novostvorenih i stranih sorti voča i vinove loze i dobre strane upotrebe setrifikovanog biljnog materijala predstvili su predavči iz Italije Petra Engel i Roberto De Salvador.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije