Radio televizija Trstenik
Kultura

U Trsteniku održana 36-ta Savremena srpska proza

Ovogodišnja 36. po redu Savremena srpska proza  bila je posvećena stvaralaštvu Miroslava Toholja.U biografiji ovog pisca  nezaobilazno mesto predstavlja nekoliko, mahom široj javnosti poznatih činjenica: da je on jedan od nagrađivanijih pisaca u srpskoj književnosti (gotovo da ne postoji knjiga koja nije ovenčana nekim priznanjem), da je bio ratni ministar informisanja u Republici Srpskoj, da je vremenom stasao u istaknutog intelektualca koji se, posebno u poslednje vreme kao izdavač opredeljuje, između ostalog, i za objavljivanje literature koja svedoči istinu o Srbima i ratu koji je vođen na području bivše SFRJ.

Ove godine navršavaju se četiri decenije otkako je Miroslav Toholj objavio svoj književni prvenac To sniva lamparija . Ta knjiga ga je na svoj način uvodila u kasnija dela u lične krize i fascinacije . Tako su kasnije nastali Gospodari srca , Stid , Kuća Pavlovića , Apotekarkin raj i muške stvari , Mala Azija i Priče o bolu ,Venčanje u vozu, Razmišljanje pod pritiskom  Zvona za Trojicu , Nedelje neopevanog jada i Sestre . Tokom večeri Miroslav Toholj pomenuo svoje pretke koji su povezani sa istorijom našeg grada i najavio da je u pripremi roman posvećen čuvenom oficiru Ristu Toholju.

Veče posvećeno ovom piscu i 36. po redu  Savremenu srpsku prozu  ispred opštine Trstenik otvorio je Milovan Vasić , član veća zadužen za kulturu. O piscu su pored Veroljuba Vukašinovića govorili i Jovan Delić , Goran Maksimović Aleksandar Jovanović ,a delove iz piščevih romana govorili su glumac Momčilo Radosavljević i Gordana Knićanin.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije