Radio televizija Trstenik
Društvo

Preko 50 vitezova plivalo za Časni krst

Obeležavanje velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja tradicionalno je organizovano u Trsteniku plivanjem za Časni krst na Zapadnoj Moravi. Plivači su snage odmerili u hladnoj reci, na stazi dugoj 33 metra. Iako je temperatura bila oko nule, čini se da nikada nije bilo ovoliko gledalaca a ni ovoliko hrabrih mladića koji su došli da se takmiče u plivanju za Časni krst. Okupljene je pozdravio Ljubiša Marković, zamenik predsednika opštine u ime svih koji su učestvovali u organizaciji ove predivne manifestacije. Iako bez snega, Bogojavljenski praznik obeležila je temperatura oko nule, veliki broj Trsteničana koji se okupio na obali Zapadne Morave i hrabri, odvažni  plivači za časni krst, snažni u veri i ljubavi prema Hristu.Sve je počelo uz molitvu i vodoosvećenje u kojem su činodejstvovali sveštenici Trsteničkog namesništva.   

Iako su se takmičili samo odrasli, dvoje mališana, od tri i sedam godina dali su podršku svom ocu i doprinos ovoj manifestaciji iako nisu plivali.

Ovaj dogadjaj organizovala je Crkvena opština Trstenik, planinarsko skijaško društvo Ljukten uz podršku Opštine Trstenik.Ovogodišnji pobednik je Mihailo Adžić, koji je više puta učestvovao na ovakvim takmičenjima. Lepa tradicija sabornosti u veri i prazniku još jednom dokazuje da smo oko pravih vrednosti složni . Ovaj atraktivni dogadjaj je svake godine sve masovniji i u Trsteniku.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije