Radio televizija Trstenik
Kultura

Otvorena 36. Jesenja izložba KLISA

U galeriji  likovni salon otvorena je 36. Jesenja izložba Kluba likovnih stvaralaca KLIS Trstenik u skladu sa propisanim preventivnim merama Štaba za vanrerdne situacije. Dvadeset osam autora predstavilo se sa 54 dela različitih tenika. Od ulja na platnu, akrila,  do crteža, fotografije i skulpture. Pokrovitelj izložbe koja će trajati do 31. oktobra  je Narodni univerzitet  Trstenik .

„Ovu 2020. godinu po mnogo čemu ćemo pamtiti sa saznanjem da je  od retorike pa nadalje, sve je promenjeno. Uzrok tome svima nam je dobro poznat pa ne bih želeo ni pominjati ga, jer je doneo dosta nevolja u pokušaju da osujeti  i umetnost i stvaralaštvo. Nesumnjivo je da je ta globalna pošast donela višak nezgoda svima kojima je kultura i umetnost osnovno područije rada i delovanja, i ne samo njima.

Dugujem izvinjenje svima  jer „Prolećna izložba“ nije mogla biti realizovana zbog neprilika koje to nisu dozvoljavale, kao i zbog svih onih programskih aktivnosti KLIS-a planiranih za ovu godinu koje su za cilj imale kvalitetan doprinos kulturi i umetnosti našeg kraja.

Na sreću, umetnost je nezaustavljiva i poput vode, uvek nadje svoj put i tok ne bi li se na kraju ulila u okean koji će napojiti  mnoge žedne.

 Udruženje  KLUB LIKOVNIH STVARALACA – KLIS TRSTENIK  zaslužuje još veću pažnju jer kontinuirano radi i stvara , do sutra  već 40 godina . Toliko izložbi, toliko publike, toliko sreće, osmeha i radosti, toliko nagona i stvaranja, otkrovenja, gradjenja, uzdizanja, kritika, promišljanja i osećanja…

Autori izloženih dela, kao subjekti slobodne stvaralačke akcije, emotivni priložnici, čisto i jasno nastavljaju snagom stvaralačke volje, nadahnuto izobražavajući svoj svet, onaj mnogo složeniji i impresivniji od puke realnosti koja ne daje dovoljno impulsa. KLIS se i dalje bavi onom lepšom stranom sveta bez obzira da li je izmaštana ili citira život.

Ova 36. Jesenja izložba KLIS-a je kulturološki akt kojim su pokazane vrline nepokornosti „neprijatelju“ i nepokolebljivost u cilju kvalitetnog likovnog izraza, istraživanja i spoznaje Bića Umetnosti.“ Rekao je u predgovoru kataloga akademski slikar    Darko Đurđević

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije