Radio televizija Trstenik
Ekonomija

Seoske žene u Ježevici

Četvrtinu svetske populacije čine žene na selu, a samo 2% poseda se vodi na njih. Žene na selu su u podredjenom položaju. Time su se rukovodile Ujedinjene nacije kada su 15 oktobar proglasile danom seoskih žena.

U selu Ježevica kod Čačka održan je skup žena sa sela, a ovom skupu je prisustvovala i

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović,  Ona je povodom Međunarodnog dana seoskih žena, posetila selo Ježevica, i poručila da žene sa sela žive teško, ali da nisu zaboravljene.

Vlada Srbije, Koordinaciono telo, lokalne samouprave i udruženja žena su tu da stvaraju bolje uslove za život žena, kao i muškaraca.

– Moja poruka ženama danas je da se udružuju i budu zajedno, jer na taj način možemo da im obezbedimo novac za projekte. Žene su te koje vode računa o gazdinstvima, poljoprivrednoj proizvodnji i garant su očuvanja sela. S druge strane, samo 12% žena su vlasnice gazdinstava, tri od četiri žene rade za smeštaj i hranu, a 60% njih nema pravo na penziju – rekla je ona, ističući da je cilj – jednaki uslovi za sve.

Ovom skupu prisustvovale su i žene iz trsteničkih sela , okupljene oko Udruženja ‘’Ženska inicijativa’’.

Ministarka Mihajlović je  na ovom skupu istakla da će sa udruženjima uputiti inicijativu Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede za izmenu dva zakona, koja će omogućiti ženama penziono i zdravstveno osiguranje, ali i podsticaje za ranjive kategorije, a to jesu žene sa sela.

 Takođe, radimo i na obezbeđenju bolje infrastrukture, kako bi žzene i njihove porodice ostale da žive na selu. A lokalne samouprave upućujemo na to da prilikom planiranja budžeta vode računa i obezbede sredstva i podsticaje i za delatnosti kojima se bave žene  rekla je ministarka.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije