Radio televizija Trstenik
Ekonomija

Ocenjena vina trsteničkog vinogoija

Uslavu vina i Svetog Trifuna i čast vinara, voćara i vinogradara, osamnaesti put po redu ocenjivana su vina proizvedena u trsteničkom kraju. Šestočlani stručni žiri imao je nimalo lak posao da oceni kvalitet vina i proglasi najbolja. U kategoriji belih vina prijavljeno je 39 uzoraka, roze 36 i crvenih 32, ukupno 107 uzoraka.

    Master inženjer tehnologije, Nevena Radosavljević kaže da je posao ozbiljan i da se vina ocenjuju na osnovu senzornih karakteristika. Izoštrena čula žirija ocenjivala su kvalitet vina po mirisu, ukusu, boji i bistrini i da kvalitet vina direktno zavisi od kvaliteta groždja kao i od procesa proizvodnje, tehnologije pravljenja vina. Ona dodaje da su vina u trsteničkom kraju vrlo kvalitetna  bez obzira da li je reč o kupaži ili sortnim vinima i da mogu biti pravi brend i reprezent u sektoru vinskog turizma.

    Interesantno je da se sva vina stigla sa leve strane Zapadne Morave gde se i nalazi trsteničko vinogorje: iz Poljne, Milutovca, Riljca, Male Sugubine, Rujišnika, Mijajlovca, Male i Velike Drenove i Medvedje, osim dva koja su došla iz župskog vinogorja iz Drenče i Stanjeva.

       Rezultati ovogodišnjeg ocenjivanja biće objavljeni 14. februara  na sajtu i FB stranici  Turističke organizacije Trstenik.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije