Radio televizija Trstenik
Društvo

Na spomenik kraj Morave položeni venci i cveće povodom dana pobede nad fašizmom

Deveti dan maja u Evropi predstavlja Dan pobede nad fašizmom kojim se čuva sećanje na okončanje Drugog svetskog rata na starom kontinentu, a osim slave pobednicima u najvećem sukobu u istoriji, deveti maj je sećanje i na 1950. godinu kada su postavljeni temelji današnje Evropske unije.Polaganjem venaca na spomenik kraj Morave obeleženo je 78 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Ovom prilikom vence su položili ispred lokalne samouprave predsednik SO Trstenik Gerasim Atanasković I Ljubiša Marković, član Opštinskog veća, predstavnici OO Saveza boraca I predstavnici Udruženja ruskih sunarodnika.  Slavna tradicija ovog područja čuva se odavanjem pošte onima koji su tu tradiciju gradili kazao je Miodrag Nedeljković, predsednik OO Saveza boraca.

Opština Trstenik će nastaviti da neguje sećanje na sve one koji su bili borci u Drugom svetskom ratu, ali i na žrtve pale da bi grad Šabac i Republika Srbija izvojevali slobodu, istakako je izmeđun ostalog Gerasim Atanasković, predsednik SO Trstenik.

Dan pobede predstavlja sećanje na maj 1945. kada je Nemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju čime je na našem kontinentu okončan najveći oružani sukob u istoriji, Drugi svetski rat. Snage saveznika su osvojile Berlin, a simbol Dana pobede predstavlja isticanje zastave Sovjetskog saveza na vrhu Rajhstaga, simbola moći nacista.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije