Radio televizija Trstenik
Projekti

Lazar Karamarković industrijalac i političar

Ova objava deo je projekta pod nazivom “Graditelji, humanitarci, vizionari “, koji je dobio finansijsku podršku Opštine Trstenik na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2024. godini.

Lazar Karamarković bio je istaknuti profesor, industrijalac, okružni načelnik, potpredsednik Opšte privredne banke i narodni poslanik.

Sava Karamarković, otac Lazara Karamarkovića, bio je jedan od najbogatijih trsteničkih trgovaca, ali i političar, narodni poslanik.

Imućna porodica pružila je Lazaru mogućnost školovanja, pa je gimnaziju i Pravni fakultet završio u Beogradu. Na početku karijere radio je u Ministarstvu, a kasnije kao gimnazijski profesor širom Srbije. U Zaječaru je postavljen za direktora gimnazije.

Tokom 1881. godine Lazar Karamarković odlučuje da napusti državnu službu i da se posveti poslu u industriji.

Bio je član Napredne stranke, i izabran je za narodnog poslanika za požarevački srez 1885. i 1887. godine. 1888. godine, postavljen je za načelnika Krajinskog okruga, a kasnije i Podunavskog okruga.

1898. godine, je obavljao dužnost inspektora I klase u Ministarstvu unutrašnjih dela. Tokom svoje karijere, bio je odlikovan Takovskim krstom III stepena i Ordenom Belog orla V stepena.

Osim što je bio uspešan u državnoj službi, Lazar je bio i značajan industrijalac.

U okolini Požarevca izgradio je veliko imanje sa mlinom, koje je bilo povezano prvom telefonskom linijom u Srbiji i među prvima opremljeno električnim osvetljenjem.

Lazar Karamarković je zaslužan i za osnivanje  Opšte privredne banke, gde jeje obavljao funkciju predsednika.

Bio je član Srpskog poljoprivrednog društva i Odbora Državne arhive. Zajedno sa suprugom nesebično je pružao pomoć ugroženima socijalnim grupama, kao i postradalima u poplavama koje su zadesile Srbiju 1897. i 1898. godine.

Lazar Karamarković je preminuo u junu 1917. godine u Ženevi, ostavivši za sobom značajan doprinos srpskoj industriji i politici.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije