Radio televizija Trstenik
Projekti

Pionir Astronomije, Zaharije Brkić

Ova objava deo je projekta pod nazivom “Graditelji, humanitarci, vizionari “, koji je dobio finansijsku podršku Opštine Trstenik na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2024. godini.

Zaharije Brkić, rođen 8. novembra 1910. godine u selu Poljna kod Trstenika, bio je jedan od najznačajnijih srpskih astronoma i univerzitetskih profesora 20. veka. Potekao je iz zemljoradničke porodice Milosava i Lenke Brkić, a osnovno obrazovanje stekao je u Kruševcu i Čačku. Diplomirao je 1936. godine na Grupi za teorijsku matematiku Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Svoju karijeru započeo je 1938. godine u Astronomskoj opservatoriji Beograd (AOB), gde je radio kao posmatrač, asistent i naučni saradnik do 1955. godine. Njegov rad je obuhvatao oblasti kao što su Služba vremena i promene geografske dužine, te Služba promene geografske širine i pomeranja Zemljinih polova.

Godine 1955. postao je docent, a već 1957. godine i profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao je 1958. godine, a njegova disertacija, „Analiza sistematskih grešaka pasažnog instrumenta i drugih sistematskih uticaja na određivanje vremena“, postala je prvi doktorat iz astronomskih nauka na Beogradskom univerzitetu.

Od 1959. godine Brkić je predavao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, gde je od 1966. godine bio redovni profesor za predmet Praktična astronomija. Tokom svoje karijere, napisao je mnoge naučne i stručne radove, a sa Branislavom Ševarlićem je koautor dva univerzitetska udžbenika.

Njegova najpoznatija dela uključuju knjige: „Prilog ispitivanju sistemskih uticaja na astronomsko određivanje vremena“ (1961), „Geodetska astronomija“ (1963) i „Opšta astronomija“ (1971, 1981). Za svoj rad, Brkić je 1979. godine odlikovan Ordenom rada sa crvenom zastavom.

Zaharije Brkić je bio posvećen i porodičnom životu. Oženio se 1940. godine Maricom Marković, sa kojom je imao ćerku Ružicu i sina Slobodana.

Nakon njegove smrti 24. aprila 1979. godine, u Beogradu, njegova porodica je osnovala Fond „Prof. dr Zaharije Brkić“. Fond dodeljuje novčanu nagradu najboljem diplomiranom studentu Katedre za astronomiju svake godine, čime se čuva sećanje na njegov doprinos razvoju astronomije u Srbiji.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije