Radio televizija Trstenik
Projekti

Život i vojnička karijera Svetolika Uroševića

Ova objava deo je projekta pod nazivom “Graditelji, humanitarci, vizionari “, koji je dobio finansijsku podršku Opštine Trstenik na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2024. godini.

Svetolik Urošević, rođen 1. maja 1882. u Velikoj Drenovi, potekao je iz svešteničke porodice. Nakon osnovne škole i šest razreda gimnazije u Kruševcu, završio je Nižu školu Vojne akademije u Beogradu.

Karijeru je započeo u II pešadijskom puku „Knjaz Miloš“, ali je već 1906. godine bio među zaverenicima protiv kralja Petra I Karađorđevića. Zavera je otkrivena, a Urošević osuđen na smrt, ali je uspeo da pobegne u Austrougarsku. U Beču je završio Trgovačku školu.

Pred Prvi balkanski rat, Srbija ga je pomilovala, te se vratio i radio kao činovnik. U balkanskim ratovima komandovao je četom u VII pešadijskom puku i učestvovao u ključnim bitkama.

Tokom Prvog svetskog rata, Urošević je pokazao izuzetnu hrabrost. Učestvovao je u borbama na Adi Ciganliji, Kalemegdanu, Maljenu i povlačenju preko Albanije. Četiri puta ranjavan, bio je na čelu svoje čete u svim bitkama na Solunskom frontu i u Bizerti.

Nakon rata, sa činom rezervnog potpukovnika, radio je u Ministarstvu trgovine i industrije i Ministarstvu finansija do penzionisanja 1928. godine. Bio je aktivan u Udruženju rezervnih oficira i Udruženju branilaca Beograda.

Od 1930. do 1939. godine bio je predsednik Udruženja rezervnih oficira i Udruženja branilaca Beograda. U tom vremenu u Beogradu je podignut Ratnički dom koji je posle Drugog svetskog rata promenio ime u Dom Jugoslovenske narodne armije.

Ratničko i junačko delo Svetolika Uroševića krasi sledeće ordenje: oficirska Karađorđeva zvezda sa mačevima IV reda, Orden Belog orla sa mačevima, Orden Svetog Save, Orden Jugoslovenske krune, Orden „Išai Iftihar Tuniskog beja“, Srebrna i Zlatna medalja za hrabrost, Medalja kralja Petra I i sve ratne Spomenice. Nije se ženio. Umro je 1958. godine u Beogradu, gde je i sahranjen.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije