Radio televizija Trstenik
Projekti

Ranko Obradović, trgovac, bankar i narodni poslanik

Ova objava deo je projekta pod nazivom “Graditelji, humanitarci, vizionari “, koji je dobio finansijsku podršku Opštine Trstenik na Javnom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2024. godini.

Ranko Obradović rođen je 12. februara 1869. godine u imućnoj seoskoj porodici u Okruglici. Živeo je na svom imanju u Okruglici i u Trsteniku, gde je bio istaknuti trgovac, rentijer i bankar. Ranko je bio predsednik opštine u Veluću i omiljeni narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, gde je služio i kao sekretar.

Na izborima 1. aprila 1912. godine, kao član Starih radikala, izabran je za narodnog poslanika Skupštine Kraljevine Srbije iz Okruga kruševačkog. Tokom redovnog zasedanja Narodne skupštine od 1. oktobra 1913. do 19. juna 1914. godine u Beogradu, bio je jedan od sekretara Skupštine. U tom sazivu, predsednik Narodne skupštine bio je Andra Nikolić, a potpredsednici dr Stanojlo Vukčević i Đoka Bračinac. Na vanrednom zasedanju Skupštine od 14. jula 1914. do oktobra 1915. godine u Nišu, Ranko je takođe bio sekretar.

Narodna skupština Kraljevine Srbije na Krfu, koja je radila od 28. avgusta do 9. oktobra 1916. godine, takođe je bila pod predsedništvom Andre Nikolića, a Ranko Obradović je bio jedan od sekretara. Učestvovao je i na zasedanju od 12. februara do 14. aprila 1918. godine kao sekretar.

Posle rata, Ranko je bio prvi posleratni narodni poslanik za Srez trstenički, a mandat mu je trajao do novembra 1920. godine. Pripadao je vođstvu Narodne radikalne stranke sreza trsteničkog, ali je za vreme predizbornih previranja i nakon 1929. godine menjao stranke.

Ranko Obradović bio je akcionar Zemljoradničke štedionice (1924) i Prometne banke (1928) u Trsteniku. Sa sinom Vukosavom sagradio je modernu zgradu za banku u tadašnjoj ulici Cara Lazara. Bio je član mesnog odbora Aero-kluba u Trsteniku (1927).

Sa suprugom Katarinom (1867-1942), rođenom Džopalić, imao je sina Vukosava (1892), koji ga je nasledio u trgovini i vinarstvu, i četiri ćerke.

Vukosav-Vule je sa suprugom Dušankom Malićanin imao ćerku Ljubisavku, udatu za prof. Ljubivoja Bajića iz Medveđe, sina Miroslava-Miku, nastavnika, Ranku, udatu za Mijuška Miljića, Veru, udatu za učitelja Milutina-Tilu Bajića iz Medveđe, i Olgu, udatu za Slobodana Andrejića iz Aleksandrovca.

Ranko Obradović preminuo je 15. februara 1942. godine u Okruglici, gde je i sahranjen na seoskom groblju.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije