Radio televizija Trstenik
Zdravlje

Dan borbe protiv raka

Prema procenama svetske zdravstvene organizacije do 2032. godine očekuje se da će oboleti 25 miliona ljudi širom sveta, odnosno, obolevanje od raka će porasti za 70 odsto.  Očekuje se da će najveći porast i u obolevanju i u umiranju od raka biti u nerazvijenim i u srednje razvijenim zemljama. Razlozi za to su u sve dužem životnom veku stanovništva, prisutnim razlikama u socioekonomskom statusu i posebno u neprepoznavanju rizičnog ponašanja i nedovoljnom korišćenju dostupnih mera prevencija.

U Srbiji su krajem 2012. godine doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, čiji je cilj smanjenje obolevanja i umiranja od navedenih lokalizacija malignih tumora. Skrining raka dojke radi se na dve godine i podrazumeva mamografski pregled žene starosti od 50 do 69 godina. Skrining raka grlića materice obuhvata žene uzrasta od 25 do 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine. Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola starosti od 50 do 74 godine, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici, kaze Prim.dr Vesna Krstic, specijalista socijalne medicine u trstenickom Domu zdravlja.

Čak 40 odsto malignih bolesti se može izbeći jednostavnim preventivnim merama kao što su prestanak pušenja, održavanje optimalne telesne težine, umerena fizička aktivnost, ograničeno konzumiranje alkohola, izbegavanje suvišnog izlaganja suncu, kao i prevencija infekcija koje se mogu dovesti u vezu sa nastankom malignih bolesti. Ukoliko se bolest ipak razvije, kvalitet života obolelih je bolji ukoliko je ona otkrivena u ranoj fazi, primenjeno adekvatno lečenje, kao i rehabilitacija uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije