Radio televizija Trstenik
Kultura

Održana promocija knjige pod nazivom “Hodočašće na Krf” Ljubomira Saramandića, kustos Srpske kuće na Krfu

Na grčkom ostrvu Krf  ispisane su, po mnogima, najtužnije i najveličanstvenije stranice srpske istorije. Uspomenu na stradanje srpskih ratnika u Prvom svetskom ratu čuva Srpska kuća na Krfu,i muzej u kome se čuva veliki broj arhivskih dokumenata, fotografija, beleški, pisama, ordenja, uniformi  i slično.  Ljubomir Saramandić kustos Srpske kuće pune dve decenije  I autor knjige “ Hodočašće na Krf, uz projekciju odabranih fotografija i dokumenata,  ovom prilikom trsteničane je podsetio  na dešavanja tokom Prvog svetskog rata koja su srpsku vojsku i izbeglice doveli na ostrvo Krf, ali i izneo niz detalja iz svoje kustoske prakse .Ogradivši se od politike, kao i od suda po pitanju ispravnosti pojedinih odluka od strane aktera Prvog svetskog rata, Saramandić je u prvi plan stavio odnos Grčke i Srbije, odnosno građana Krfa i srpske vojske, ali i stvaranje temelja jedne nove države, budući da su tokom boravka naše vojske na Krfu, tamo i oformljene bitne institucije državnosti.  Njegovo izlaganje jednim delom bilo je u usmereno i na etičke vrednosti i pouke koje su, sigurno, jedna od vrednijih tekovina ovog dela srpske istorije.

Tokom predavanja Saramandić  je istakao i činjenicu da broj posetilaca Srpskoj kući, ostrvu Vido na kome se nalaze spomenička obeležja u znak sećanja na  srpske žrtve, iz godine u godinu raste, dok broj đačkih eksurzija opada.

O knjizi Ljubomira Saramandića govorili su I istoričarka Jelena Vukčević  i profesor istorije Ivan Nesić , a učenici gimnazije “Vuk Karadžić” ovo veče obogatili su prigodnom poezijom I pesmama koje su nastale kao  večito podsećanje na ovaj značajan period naše istorije .

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije