Radio televizija Trstenik
Zdravlje

Tribina povodom Nacionalnog meseca borbe protiv kancera

Inicijativom narodne poslanice Milene Turk, a u organizaciji  komisije za ravnopravnost polova opštine Trstenik, povodom Nacionalnog meseca borbe protiv kancera, u većnici NU  odžana je tribina, čija tema je bila prevencija I najzastupljeniji kanceri kod žena.

Poslednji podaci govore da  se u  Srbiji  godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi  Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju.Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice.

Porast broja I statistika jesu zabrinjavajući ,ali je I dalje najvažnije  govoriti  o ranoj  dijagnostici I preventivnim pregledima  , jer se time povećava mogućnost izlečenja , istakao je  dr  Zoran Gajic onkolog u Zdravstvenom centru Kruševac, tokom održane tribine .

O malignim bolestima kod žena i mogućim preventivnim pregledima u trsteničkom domu zdravlja govorile su  i dr   Dragica Gočanin Pejčić specijalista ginekologije i akušerstva  i dr Dragana Popović specijalista opšte medicine. Gost tribine bila je i Nataša Savić ,profesor engleskog i mama dvoje dece , koja je o kanceru govorila iz sopstvenog iskustva , u želji da ovim putem pošalje poruku  važnosti prevencije  ,ne samo kod starijih žena već I kod onih mlađih . Ispred udruzenja “Centar u boji “prisutne je  ovom prilikom pozdravila i Radmila Nedeljković,finalista I pobednik takmicenja  Pink Ribbon Serbia    za najbolji slogan   kampanje  u borbi protiv raka .

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije