Radio televizija Trstenik
Kultura

Japanci u Trsteniku (priča o vampirima)

Stara a opet nova priča o vampirima i to srpskim, iz zapadnog pomoravlja, tačnije trsteničkog kraja. Sve intrigantniji fenomen vampirizma i jedinstvene, etimološki srpske reči vampir, zaokuplja pažnju domaće i svetske javnosti. Za autentičnu priču o vampirima iz 18. veka, za koju postoje pisani dokumenti i naučne tvrdnje, čulo se i u Japanu.

Književnici iz Tokija, Noriko i Masaru Katano došli su u Trstenik i Medveđu kako bi saznali još više o ovoj temi radeći na knjizi “Legende Evrope” koju žele da izdaju i predstave u zemlji izlazećeg sunca. Jedna od 10 priča odnosiće se upravo na srpske vampire Arnauta Pavla, Milicu i Stanu.

Gosti iz Japana kažu da vole Srbiju i ljude ovde jer imamo  „veliko srce“. Zadivljeni su prirodnim lepotama i bogatom istorijom a priču o srpskim vampirima izdvajaju kao autentičnu i pravu jer ima naučnih dokaza i dokumenata za razliku od fenomena u književnosti Brema Stokera, rumunskih vampira i drakule koji su samo plod mašte i fikcije.

Bračni par Katano je dobio maksimalnu pordšku od profesora Ivana Nešića i udruženja „Stara škola Medveđa“ koje već izvesno vreme radi na afirmaciji ovog srpskog brenda.

Novinar: Darko Đurđević

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi omogućio bolji uvid u potrebe posetilaca. Ako nastavite dalje da koristite naš sajt, smatraćemo da ste saglasni sa ovim. Prihvatam Detaljnije